Alman Deniz Feneri Savcılık Sözcüsü Doris Müller-Scheu Gazeteport’a, “Karaman ve Akman için tüm AB ülkleri tutuklanma anlamına gelir çünkü elimizde onları yargılayacak kadar belge ve bilgi var ama Türk adaleti ne yapar onu bilemem” açıklamasını yaptı. Müller-Scheu Gazeteport’a ayrıca, 3 Ocak’tan beri Frankfurt’ta bulunan üç Türk savcının soruşturmaları bizzat yürütmediğini, Alman polis yetkilinin yürüttüğü soruşturmayı dinlediklerini ve arzu ettikleri hallerde ek soru yöneltebildiklerini de açıkladı.
Türkiye’de yürütülen Deniz Feneri soruşturması kapsamında Almanya Deniz Feneri davası kapsamında yargılanıp, hüküm giymiş şahısları sorgulamak amacıyla 3 Ocak’tan beri Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan 3 Türk savcının durumuna ilişkin olarak ulaştığımız Alman Deniz Feneri davasından sorumlu savcı sözcüsü Doris Müller-Scheu Gazeteport’a şu açıklamaları yaptı:
ALMAN POLİS ŞEFİ SORGULUYOR, ONLAR DİNLİYOR
“Sorguyu Alman Deniz Feneri polisleri yürütüyor. Türk savcılar dinliyor. Çünkü Alman yasalarına göre sorguları sadece Alman polis ve savcılar yapabilir. Ancak Türk savcılar istedikleri tüm soruları yöneltip, cevaplarını talep edebiliyorlar. Türk savcılar tercümanla çalışıyor.
NE KADAR KALACAKLARINA KENDİLERİ KARAR VERİR
Türk savcılar 2-3 haftalığına gelmişlerdi. Ancak ne kadar kalacaklarına kendileri karar verecek. 2-3 haftayı kendileri açısından yeterli görmezlerse bu süreyi tabii ki uzatabilirler. Bu konuda bir engel yok bizim açımızdan.
BİZDEKİ BELGELERİ İLK KEZ GÖRÜYORLAR
Ki, 2-3 haftada işlerinin bitmemesi çok da normal olur çünkü bizim elimizdeki belge, fatura vs. gibi çok sayıdaki delil bulgusunu hemen incelemeleri bu kadar kısa sürede mümkün olmaz sanırım. Biz elimizdeki CD’leri Türkiye’ye yollayamamıştık, bu nedenle görecekleri çok fazla sayıda belge var Frankfurt’ta.”
GÖRECEKLERİ BELGELER SUÇ İSNADI İÇİN YETERLİ
Savcı Sözcüsü Müller-Scheu, “Davanızda kilit şahıslar ve asıl failler olarak zikrettiğiniz Zekeriya Karaman ve Zahit Akman Türkiye’de halen serbest dolaşıyorlar. Türk savcılar elinizdeki CD’leri gördükten sonra kanaatinizce Karaman ve Akman’ı suç zanlısı olarak görecek derecede kanıtla karşılaşmış olacaklar mı?” şeklindeki sorumuza ilişkin olarak da şunları kaydetti:
“Biz bu şahıslar hakkında, “Asıl failler” hükmünü verdiğimize göre, demek ki elimizdeki belgeler yeterli. Ama Türk savcılar bunu Türkiye’nin adalet istemi açısından nasıl yorumlarlar, bunu ben bilemem.”
KARAMAN VE AKMAN İÇİN TÜM AB ÜLKELERİ TUTUKLANMA DEMEKTİR
Savcı Sözcüsü Müller-Scheu, öte yandan, “Yani, Karaman ve Akman şu anda Almanya’da olsa tutuklanırlardı anlamını çıkarabilir miyiz bu sözlerinizden?” şeklindeki sorumuzu ise, şöyle cevaplandırdı:
“Akman ve Karaman kaçma ihtimaline binaen tutuklanırdı. Almanya’da sanığın kaçma ihtimali yoksa tutuklanmasına gerek olmaz ama Deniz Feneri sanıklarının Türkiye’ye kaçma ihtimali nedeniyle tutuklanmaları gerekli.”
Müller-Scheu, “Karaman ve Akman şu anda da kaçabilir, mesela Avrupa’ya” ifademize karşılık olarak, “Hayır, sanmıyorum, çünkü AB ülkelerinin tamamında onlar için tutuklama kararı çıkartırız.” dedi.
Müller-Scheu, “O halde Yemen’e kaçabilirler belki.” dememize ilişkin olarak ise, “Onu da sanmıyorum çünkü Yemen’de kimse yaşamak istemez.” yorumunu yaptı.











Bu konu hakkındaki yorumunuz