Yardım çeklerini yakınlarına dağıtmış!

Arınç’tan şok suçlamalar…

AKtroller birbirine girdi..

Apple Glass üretimi için hazırlıklar başladı

Intel Core i9-10900K hız aşırtma rekoru kırdı!

iPad Pro 2020 inceleme!

  • Milli Eğitim'in tarikatlarla protokolü, buzdağının görünen kısmı mı? DW HABER 18.12.2023

Borçları da siliniyor

Kazakistan’a hibe edilen orman arazisine, Rixos’un otel yaptığının ortaya çıkmasından sonra, otelin 10 milyon liralık borcu da siliniyor.

ANKARA – Kazakistan’a hibe edilen Antalya Kemer’deki araziye Rixos’un otel yaptığının ortaya çıkmasından sonra, otele ait 10 milyon liralık vergi ve devlet borçları da siliniyor. Türkiye 1993 yılında, Antalya Kemer’de 67 bin metrekarelik bir araziyi, konukevi yapılması şartıyla Kazakistan’a 49 yıllığına tahsis etti. Ancak Kazakistan, arazinin 44 bin 954 metrkaresini turizmici Fettah Tamince’ye kiraladı. Arazide Rixos Tekirova Oteli inşa edilerek 2005’de hizmete açıldı. 

İKİ ARSA ALACAĞIZ

Bu konuda ihtilaf doğunca yeni bir tasarı hazırlandı. TBMM Dışişleri Komisyonunda benimsenen tasarı ile, Kazakistan ve Türkiye arasındaki 1993 tarihli anlaşma yenilendi. Otel yapılan arazinin, Kazak tarafınca 3. kişilere turizm için kiralanabilmesi öngörüldü. Rixos otelin 2005’ten 31 Aralık 2011’e kadar kamuya olan 9 milyon 483 bin liralık borcu da siliniyor. Buna karşılık, Aktau ve Almaatı şehirlerinde toplam 9 bin metrekarelik iki arsanın, 49 yıllığına Türkiye’ye tahsisi hükme bağlanıyor.

Tasarıya karşı çıkan ve Dışişleri Komisyonu raporuna muhalefet şerhi yazan CHP’li üyeler Oktay Ekşi, Ali Edipoğlu ve Aytuğ Atıcı, ‘’Hükümet olayın üstüne gidip sorumluları bulmak ve gerekeni yapmak yerine, mevcut durumu örtbas etmek için yasal kılıf hazırladı’’ dediler ve şu görüşleri savundular:

‘’Ülkemizin en güzel varlıklarından biri daha etik olmayan bir şekilde ve Yüce Meclis’in alet edilmesiyle birilerine tahsis edilmektedir. Bu durum devlet geleneğimize yakışmayan ve onur zedeleyici olup asla kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarına zarar verilmektedir’’

BORÇLAR NEDEN SİLİNİYOR ?

Komisyon üyesi MHP milletvekili Tunca Toskay da yazdığı muhalefet şerhinde ‘’‘’Antalya Kemer’deki 67 bin 256 metrekarelik orman arazisi, Devlet Konukevi inşası amacıyla Kazakistan’a tahsis edilmesine rağmen, amaca aykırı biçimde yapılan turizm yatırımı bir anlaşma ile meşrulaştırılmaktadır. Turizm tesisini işleten firmanın 2005’ten 31 Aralık 2011’e kadar kamuya olan borçları (9.483.000 lira) silinmektedir. Buna karşılık, Kazakistan tarafından Türkiye’ye tahsisi öngörülen arazilerin kesin yeri ve özellikleri belli değildir. Amaca aykırı kullanılan arazi meşrulaştırılıp, Türkiye’nin menfaatleri korunmamıştır’’ dedi.

Kaynak : GAZETEPORT

Yorumlara Kapalı.

SİTE İÇİ ARAMA

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SON EKLENENLER

Soylu’nun sözlerine sert tepki