700 şirket mercek altında

iŞTE MiT’iN YENi CEMAAT RAPORU-1 

Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan MİT’in yeni cemaat raporuna ulaştık

‘Cemaatin sermayesi 150 milyar dolar’ 

Aydınlık, MİT’in hazırladığı “Fethullah Gülen Cemaati” raporuna ulaştı. MİT, cemaatin sermayesinin 150 milyar dolar olduğunu ve 65’i büyük olmak üzere 700 şirket tarafından desteklendiğini belirtiyor. Rapor Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla hazırlandı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Fethullah Gülen’in önderliğini yaptığı cemaat hizmet hakkında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir rapor hazırladı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından Başbakan Erdoğan’a sunulan raporda, ekte cemaat hakkında bilgilerin yer aldığı 40 klasörün daha sunulduğu belirtiliyor. 

MİT’in hazırladığı raporda, “150 milyar dolara ulaşan cemaat sermayesinin Fethullah Gülen cemaatinin destekleyicilerine ait olduğu belirtiliyor. Büyük bölümü kayıt dışı olan bu sermayeyi, cemaatin kontrolündeki şirketler elinde tutuyor. Bu şirketlerin yıllık iş hacmi ise 7 milyar doları aşıyor.” deniliyor. Bazı gazete, televizyon, dershane ve finans kuruluşlarının ismi verildikten sonra, “Cemaat, 65’i büyük kuruluş olmak üzere 700 şirket tarafından desteklendiği” ifadelerine yer veriliyor.

Bakanlık ile ortak

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “Başbakanlığa” hitabıyla başlayan bir sayfalık önyazıda, raporun Başbakan Erdoğan’ın şifahi emirlerinin alınması üzerine 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren özel çalışma başlatıldığına dikkat çekiyor. Aynı yazıda bu çalışmanın, ilgili kurum ve bakanlıklar ile ortak program hazırlanarak araştırmaların yapıldığı bilgisi veriliyor.

MİT Müsteşarı Fidan’ın bu ön yazısından sonra rapor başlıyor. Raporun “giriş” bölümünde, “Devlet kadrolarında görev yapan Fetullah Gülen Cemaati görevlileri ve bu cemaate çok yakın bazı görevliler hakkındaki tepki ve tartışmalar, siyasi zeminde de etkili bir şekilde işlenmektedir.” deniliyor. Ardından, “Olaylar giderek kendi boyutlarını aşmaktadır Bu konular, siyasi, sosyal güvenlik ve psikolojik açıdan Türkiye gündemindeki en ağırlıklı konu haline gelmiştir.” denilerek giriş bölümü noktalanıyor.

‘Gülen devlete meydan okuyor’

Rapordan, Fethullah Gülen’in kendisine ait herkul.org sitesinde yaptığı konuşmaların incelendiği anlaşılıyor. Gülen’in bu konuşmaları “devleteme meydan okuma” olarak rapor edildi. Gülen’in konuşmaları MİT raporuna şöyle yansıdı: “Her an ölüm tehdidi altında olduğunu, bu yüzden ABD’den ayrılmayacağını, yaptığı mücadelede dava arkadaşlarına danışmadan karar veremeyeceğini, bahse konu çağrının ise, bunun kendisine karşı hazırlanan bir komplo olabileceğini, hususlarına anlaşılabilinir bir uslupla devlete ve devlet yetkililerine güvenmediğini, devletimizi suçlayarak meydan okuyan görüşlerini açıkça ifade etmiştir.”

Cemaat kurmayları dosyası hazırlandı

MİT tarafından cemaate parasal destek sağlayan şirketler, vakıflar ve eğitim kurumları mercek altına alındı. Bu kurumların şirket yönetimleri, Türkiye çapına yayılan şubeeri incelendi. Ayrıca yurt dışında da cemaate destek sağlayan şirketler tek tek tespit edildi. Özellikle Orta Asya’da farklı ülkelerde bulunan kurumların para hareketleri ve yöneticileri hakkında dosyalar hazırlandı.

MİT cemaatin yönetim ilişkilerin gösteren bir şema hazırladı. Cemaatin yönetici kadrosu çerçevesinde 4800 kişi takibe alındı. “Cemaatin Kurmayları” olduğu tespit edilen, 4’ü politikacı, 2314’ü işadamı, 171 eski ülkücü, 5’i TSK mensubu, 173’ü emniyet mensubu, 47’si din adamı ve 23’ü MİT mensubu olan isimler hakkın dosyalar hazırlandı.

MİT’in Cemaat raporundan 

65’i büyük kuruluş olmak üzere 700 şirket tarafından destekleniyor

Cemaatin sermayesi 150 milyar dolar

Yıllık 7 milyar dolar iş hacmine sahipler

Yönetici kadro çerçevesinde 4800 kişi takibe alındı

Cemaatin kurmayları hakkında dosya hazırlandı

4 politikacı, 5 TSK mensubu, 173 emniyet ve 23 MİT mensubu Cemaat’in kurmayları arasında

Kaynak : Aydınlık Gazetesi

Bu konu hakkındaki yorumunuz

  

  

  

Diğer sounçlar..

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
BİLİM VE TEKNOLOJİ
DÜNYA
DW HABER
EKONOMİ
GÜNDEM
KÖŞE YAZILARI
KÜLTÜR & SANAT
MEDYA & MAGAZİN
SAĞLIK
SPOR
YOUTUBE