Yardım çeklerini yakınlarına dağıtmış!

Arınç’tan şok suçlamalar…

AKtroller birbirine girdi..

Apple Glass üretimi için hazırlıklar başladı

Intel Core i9-10900K hız aşırtma rekoru kırdı!

iPad Pro 2020 inceleme!

  • Milli Eğitim'in tarikatlarla protokolü, buzdağının görünen kısmı mı? DW HABER 18.12.2023

Gerçek nerede?

Genelkurmay ile yerel askeri birimin Uludere’yle ilgili açıklamaları birbirini tutmuyor.

Cumhuriyet Ankara Büro – 34 sivilin yaşamını yitirdiği Uludere olayıyla ilgili inceleme yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na, olayı soruşturan Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından gönderilen belgeler; Genelkurmay ile yerel askeri birimin “olay yeri”yle ilgili açıkmalarındaki çelişkiyi ortaya koydu. Genelkurmay Başkanlığı, operasyon yapılan bölgeyi “terör kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim olmayan”yerler olarak açıklarken 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı, köylülerin “günlük yaşantısında kullandığı bölge” olarak tanımladı. 

Bombalamanın gerekçesini “terörist sızmalarla ilgili alınan istihbarata” bağlayan Genelkurmay Başkanlığı’nca, bombalama olayının ardından 29 Aralık 2011 tarihli açıklamada, operasyonun “teröristler tarafından sıkça kullanılan bir bölgede yapıldığı” savunulmuştu.

Ancak Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nın komisyona ilettiği belgeler arasında yer alan 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’nın yazısında bölgenin köylüler tarafından sıklıkla kullanıldığı net olarak ifade ediliyor. Komutanlığın yazısında, bombalama olayının olduğu yer şöyle anlatılıyor: “Vatandaşların geçtiği bölge, normalde köylülerin günlük yaşantısında kullandığı bölgedir.”

Gök: İzaha muhtaç 

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e bilgi veren CHP Ankara Milletvekili ve Uludere Alt Komisyonu Üyesi Levent Gök, hükümet ve asker kaynaklarının daha önceki açıklamalarında ölen vatandaşların kullandığı yolun, PKK tarafından kullanıldığı yönünde olduğuna dikkat çekerek “Şimdi bu cevaptan anlaşıldığı üzere, ölen vatandaşlarımızın geçtiği bölge, onların günlük yaşantılarında kullandığı yol olduğu anlaşılıyor. Görüştüğümüz köylüler de aynı şeyi söylüyorlardı. Bu da olayın vahametini daha da arttırmaktadır” görüşünü dile getirdi. Gök, Genelkurmay ile yerel askeri yetkililerin verdiği bilgiler arasındaki çelişkinin izaha muhtaç olduğunu ifade etti.

Kaynak : Ayşe Sayın – Cumhuriyet Haber Portalı 

Yorumlara Kapalı.

SİTE İÇİ ARAMA

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SON EKLENENLER

Soylu’nun sözlerine sert tepki