Yardım çeklerini yakınlarına dağıtmış!

Arınç’tan şok suçlamalar…

AKtroller birbirine girdi..

Apple Glass üretimi için hazırlıklar başladı

Intel Core i9-10900K hız aşırtma rekoru kırdı!

iPad Pro 2020 inceleme!

  • Milli Eğitim'in tarikatlarla protokolü, buzdağının görünen kısmı mı? DW HABER 18.12.2023

THY: İşten çıkarılanlar geri alınmayacak

THY, grev yaptıkları gerekçesiyle iş akti feshedilen 305 kişinin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmediğini açıkladı.

(DHA) — HAVA-İş Sendikası tarafından, Grev Yasağı Kanunun kabulünden sonra başlatılan eylemler neticesinde sözleşmeleri sona erdirilen 305 çalışanın işlerine dönmeleri için başlatılan direnişe bugün başta DİSK olmak üzere çok sayıda işçi sendikası ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi destek verdi. THY de bugün yaptığı yazılı bir açıklamayla işlerine son verilen çalışanların geri alınmayacağını duyurdu. 

THY’nin yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Türk Hava Yolları A.O., 4 Haziran 2012 Pazartesi günü Hava-İş Sendikası yetkililerini Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin sürdürülmesi, mutabakatla çözüme ulaşılması için toplantıya davet etmiştir. Hava-İş Sendikası yetkilileri ile 5 Haziran 2012 Salı günü yapılan görüşmede, sendika yetkilileri, işten çıkartılanların tekrar işe alınmalarını talep etmiştir. Bu talebin Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nda değerlendirileceği cevabı verilmiştir.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, 7 Haziran 2012 tarihinde (bugün) yaptığı toplantıda,

– Sendika’nın yaptığı çağrının ve işe gelmeyen personelin eyleminin yasadışı, bu nedenle Türk Hava Yolları tarafından yapılan işten çıkarmaların ise hukuka uygun olduğu,

– Sendika’nın yasadışı eylem çağrısına uymanın hukuki yaptırımları hakkında tüm çalışanların bilgilendirildiği, 15 bini aşkın çalışanın çok az bir kısmının uyarıları dikkate almayarak yasadışı eyleme katıldığı, bunun sonucunda oluşan maddi zararın boyutları dikkate alınarak,

iş akti feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar vermiştir. Alınan bu karar ve Türk Hava Yolları A.O.’nun Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini sürdürme niyeti Sendika yetkililerine iletilmiştir.”

Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, THY’nin bu açıklaması üzerine, kararı öğrendikten sonra, sendika yönetimi olarak bir değerlendirme yapacaklarını, daha sonra da gerekli açıklamaları yapacaklarını söyledi. Ayçin, ‘CHP’nin grev yasağı ile ilgili kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği’ yolunda açıklamalar olduğunu da belirterek, bundan bir sonuç çıkmadığı takdirde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini kaydetti.

DİSK de destek verdi 

Bu arada Atatürk Havalimanı Dışhatlar Terminali Geliş katı önünde THY’nin açıklamasından önce yapılan direnişe, otobüslerle gelen DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri, destek verdi. Eylemde “Grev haktır, Yasaklara Hayır!”, ” Ya Çözüm, Ya Grev”, “Özveri Yok Kurallar Var”, “THY Şaşırma, Sabrımızı Taşırma” şeklinde sloganlar atarak, alkış tutarak ve düdükler çalarak protestolar dile getirildi. Protesto toplantısında bir konuşma yapan Hava İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, arkadaşları işe alınana kadar direnişlerin devam edeceğini söyledi. Daha sonra konuşan DİSK Genel Başkanı Erol Ekinci de, alınan grev yasağı kanunun bir işaret olduğunu ve hükümetin bunu yakında tüm iş kollarına yayacağını söyledi.

Hava-İş olumlu cevap bekliyordu 

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY Yönetim Kurulu’nun, iş akdi feshedilen personelin tekrar işe alınma talebini kabul etmemesine ilişkin, “THY büyük bir fırsatı kaçırmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Ayçin, Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, iki gün önce üst düzey yöneticilerle bir araya geldikleri buluşmada, 305 arkadaşlarının başlatmış olduğu fiili durumun da değerlendirileceği toplantı süreci başlatılması yönünde anlaştıklarını belirterek, “Ama duyduğumuz kadarıyla THY, sendikanın talebinin reddedildiği yönünde açıklama yapmış. Bu, THY’nin kaçırdığı büyük bir fırsattır” dedi.

Bugüne kadar gerek yurt içinden gerekse dışından THY’ye karşı başlatılacak kampanyanın önünü kestiklerini iddia eden Ayçin, şöyle konuştu: “Bir görüşme süreci başladı, umuyoruz bu şekilde devam eder, THY yapmış olduğu yanlıştan vazgeçer, hem de işini kaybetmiş arkadaşlara güzel haber verir, içerde çalışan arkadaşlarımızı 10 gün önce işten ayrılan arkadaşlarla buluşturarak emniyetli uçuşlar veren şirket görüntüsünü devam ettirir diye düşünmüştük. Fakat bu siyasi hesaplaşma zemininde devam ediyor. O nedenle biz de bağlı olduğumuz üst konfederasyonlar vasıtasıyla bütün olanakları kullanacağız ve bu zamana kadar önünü kestiğimiz yurt içi ve dışı kampanyaların önünde durmayacağız. İçerden ve dışardan gelen destekle büyüterek, gerçekten kamuoyunun bu konuya duyarlı olması anlamında elimizden geleni yapacağız. Buraya gelirken bir hedefimiz vardı ama olumsuz bitmiş vaziyettedir.”

Arkadaşlarının, THY’nin bugünkü toplantısının olumlu biteceği görüşünü taşıdıklarını ancak şu an hayal kırıklığı içinde olduklarını ifade eden Ayçin, “Ancak içerde her geçen gün THY’nin emniyetli uçuş temin edebilme durumu yavaş yavaş zayıflamakta. Çünkü içerdeki insanlar aynı akıbetin kendileri için de söz konusu olacağı endişesini taşımaktadır” dedi.

Ayçin, THY’nin büyük bir fırsatı kaçırdığını yineleyerek, “Umuyoruz ve bekliyoruz bu kararı tekrar gözden geçirir, yanlıştan dönme erdemliliğini gösterirler. Çalışma barışının yeniden inşası için attığımız adıma karşılık verirler. Aksi takdirde THY’ye geçmiş olsun” şeklinde konuştu.

Kaynak : CNN TÜRK

Yorumlara Kapalı.

SİTE İÇİ ARAMA

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SON EKLENENLER

Soylu’nun sözlerine sert tepki