“Komünizm gerekiyorsa, biz getiririz”

‘’Bu ülkeye komünizm gerekiyorsa onu da biz getiririz’’ diyerek tarihe geçen Ankara eski Valisi Nevzat Tandoğan’ın ismi, caddeden kaldırıldı. Nevzat Tandoğan caddesi artık sadece ‘’Tandoğan Caddesi’’ olacak.

GAZETEPORT/ANKARA- Ankara’da 18 yıl süreyle valilik yapan ve milletvekili seçildiği halde valiliği bırakmamak için parlamenterlik görevinden istifa eden Nevzat Tandoğan’ın adı, caddeden kaldırıldı. Ankara’daki Nevzat Tandoğan Caddesi bundan sonra sadece ‘’Tandoğan Caddesi’’ olacak. 

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi “Vatandaşlarımız Tandoğan Meydanı ile Nevzat Tandoğan arasında birebir ilişki kurmamakta, Tandoğan Meydanı akla Nevzat Tandoğan’ı getirmemektedir” gerekçesiyle ‘’Nevzat’’ ismini kaldırdı.

İNTİHAR ETTİ

1894 yılında İstanbul’da doğan Nevzat Tandoğan, Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra önce öğretmen sonra polis olarak çalıştı. İstanbul’da Asayiş ve Siyasi Şube Müdürlüğü yaptı. 1927’de Malatya Valisi oldu. Bu görevi sırasında milletvekili seçildi, ancak valiliği bırakmadı ve milletvekilliğinden istifa etti.

1929 yılında Ankara’ya vali olarak atandı. 18 yıl Valilik ve Belediye Başkanlığını birlikte yürüttü. “ “Bu memlekete komünizm gerekiyorsa ve komünizm yararlı bir şeyse onu da biz getiririz’’ sözü tarihe geçti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kazım Orbay’ın oğlu Haşmet Orbay’ın adının karıştığı bir cinayeti örtbas etmek istediği ortaya çıkınca tabancayla intihar etti.

Kaynak : GAZETEPORT

Bu konu hakkındaki yorumunuz

  

  

  

Diğer sounçlar..

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
BİLİM VE TEKNOLOJİ
DÜNYA
DW HABER
EKONOMİ
GÜNDEM
KÖŞE YAZILARI
KÜLTÜR & SANAT
MEDYA & MAGAZİN
SAĞLIK
SPOR
YOUTUBE