Hükümetten 28 Şubat yorumu

Bugün düzenlenen 28 Şubat süreciyle ilgili operasyonlara hükümet kanadından değerlendirmeler geldi.

ANKARA – Çeşitli illerde düzenlenen 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili arama ve gözaltılara hükümet kanadından ilk değerlendirmeler geldi.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Hükümetten ilk açıklamayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakan Hayati Yazıcı yaptı. Yazıcı, 28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan aramalarla ilgili olarak şöyle konuştu: “Demokratik alanda temizlik yapılıyor. Türkiye’de artık dizginleri halk, millet eline aldı. Hak ve özgürlükler yükseliyor. Hepimiz adalete güvenmeliyiz. Bu süreçte rol almayanlar aklanacaktır.” 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 28 Şubat Soruşturması kapsamında alınan gözaltı kararlarıyla ilgili soru üzerine Yazıcı, ”Bunlar son derece önemli gelişmeler. Türkiye’de artık dizginleri halk, millet, eline aldı. Temsilcileri aracığıyla bu süreci daha çok demokrasi, hak ve özgürlük, ‘egemenlik bana aittir’ diyerek yoluna devam ediyor. Temsilcilerini belirlerken bu ölçütü gözetiyor” diye konuştu.

Meclis’te dün darbe süreçlerinin araştırılması için tüm grupların iştirakiyle araştırma komisyonu kurulması kararı alındığını hatırlatan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Geçen hafta 12 Eylül darbecilerinin duruşması yapıldı. Bugün de 28 Şubatla ilgili daha önce başlatılan soruşturma inceleme kapsamında birtakım yerlerde araştırma yapılıyor. O dönemin bazı simalarının, önde gelenlerinin gözetim altına alındığını izliyoruz. Hükümetimiz, insanımızın yediği içtiğine hassasiyet gösterirken, o alanda temizlik yapıyor… Bu tür operasyonların, sorgulamalar, yargılama süreçleriyle de demokratik alandaki, varolan engelleri ortadan kaldırarak, bir de o alanda temizlik yapmak anlamına geldiğini düşünüyorum…. Bunun hayırlı sonuçlar doğuracağını umuyorum. Türkiye’de gerçekten hak ve özgürlükler alanında demokratik standartlar açısından baktığımızda, trend yükseliyor. Bunlar sevindirici. Hukuk devletinde kimsenin kaygıya, endişeye kapılmasına gerek yok. Çünkü hukuk devleti herkesin, her iş ve işlemi ne hukukun üstünde ne altında olmasını öngörüyor. Hukuk devleti, bütün süreçlerin hukukun içinde ve hukuki ölçütlere göre icra edilmesini gerekli kılar. Yargı süreci bu ölçü içinde sürecek. Hepimiz yargıya güvenmeliyiz.”

ADALET BAKANI ERGİN

”İçerikle ilgili sizden fazla bilgim olmaz. Gelişmeleri beraberce takip edeceğiz. Türkiye yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyotlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaşmış, ayağı yere sağlam basan ve kesintiye, askıya alınamayan bir istikrara kavuşsun. Bütün çabalar bunun için.”

Adalet Bakanı Ergin, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun Osmaniye cezaeviyle ilgili hazırladığı rapor konusunda çalışmaları olup olmadığının sorulması üzerine de raporun bakanlığa resmen gelmediğini, ancak ön raporun ulaştığını söyledi.

Ön raporda yer alan eleştirilerin giderildiğini belirten Ergin, cezaevi kontrolörlerinin Osmaniye’de çalıştığını anlatan Ergin, açlık grevi yapan hükümlülerin eylemlerine son verdiklerini dilekçeyle idareye bildirdiğini kaydetti. Ergin, ”Bir problem gözükmüyor, ancak biz insan hakları komisyonunun eleştirileri doğrultusunda titiz çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin olarak, ”Türkiye, geçmişteki bazı karanlık fasıllarını aydınlatmaya çalışıyor, işin özü bu. Türkiye bir hukuk devletidir ve son yıllarda gerek demokratikleşme, gerek temel hak özgürlükler anlamında çok önemli mesafeler katetti. Bunu milletin desteğiyle yapabildik. Milletin iradesini üstün kılma çabasının bir sonucu tüm bu geldiğimiz nokta. Bugünkü operasyonları da o çerçevede görmek lazım. Yargının aldığı bir karar, bu çerçevede değerlendirmek lazım.” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU

Adalet Bakanı Saadullah Ergin’le ortak toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 28 Şubat sürecini şöyle değerlendirdi:

“Şunu ilkesel olarak, uluslararası itibarımız bağlamında söylemek durumundayız: Bugün dünyada ülkelerin uluslararası itibarları birkaç şeyle ölçülüyorsa, bunların en başında o ülkelerin kendi halkının iradesiyle demokratik süreçlerle yönetilip yönetilemediği geliyor. Ekonomik kalkınması, dış politikadaki etkinliği geliyor. Ama ekonomik kalkınma ve dış politika etkinliği için olmazsa olmaz şart, hesap verebilir, sivil, halk tarafından seçilmiş yönetimlerin iktidara gelebilmesi, ülkeyi onların yönetmesi ve onlar ülkeyi yönetirken tamamıyla hukuki süreçlerin işlemesi. Geçen hafta 12 Eylül ile ilgili başlatılan hukuki süreç gibi, bu çalışmayı da dışarıdaki itibarımız bağlamında değerlendirdiğimizde Türkiye’nin yakın siyasi geçmişiyle yüzleşmesi Türkiye’ye itibar kazandırır.”

Bu soruşturmanın aynı zamanda bundan sonra benzer müdahalelerin, süreçlerin yaşanmaması için de uluslararası topluma bir işaret anlamı taşıdığını ifade eden Davutoğlu, “Türkiye’nin demokratikleştiğini, geçmiş olaylarla ilgili herşeyin hukuki süreç içerisinde ele alındığını gösterir. Bu anlamda ülkemize, demokrasimizin güçlenmesi, davaların kendisinden bağımsız olarak, yürütülen hukuki süreçlerin kendisinden bağımsız olarak, böyle bir yüzleşme her zaman ülkemizin itibarını artırır. Demokratik olgunluğumuz, gücümüz arttıkça da halkın bu anlamdaki sözü ve etkisi arttıkça da uluslararası itibarımız artacaktır.” diye konuştu.

BAŞBAKAN YARDIMCISI BOZDAĞ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 28 Şubat sürecinde çok büyük mağduriyetler yaşandığını ifade ederek, ”Soruşturma başlatılmış olması son derece önemli. Maddi gerçekler ile gördüğümüz gerçeklerin ne kadar örtüşüp örtüşmediğini herkesin bilme hakkı var” dedi.

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 28 Şubat soruşturması ve bu kapsamda yapılan aramalar ve gözaltılarla ilgili olarak, ”Türkiye demokratikleştikçe, özgürlükler genişledikçe, geçmişte milletin iradesinin üzerine ipotek koyanlarla alakalı yaptırımların ortaya konması çok tabidir” dedi.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ”Ekspomed ve Labtek 2012 Fuarı”nın açılışına katılan Akdağ, açılış öncesi basın mensuplarının 28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan aramalar ve gözaltılara yönelik sorusunu cevapladı.

Bakan Akdağ, konuyla ilgili soru üzerine şunları kaydetti:

”Ben de uçaktan indikten sonra televizyonda, alt yazılarda gördüm. Gelişmenin ne olduğunu şu anda ben de net olarak bilmiyorum. Genel bir şey söyleyebilirim. 28 Şubat, Türkiye demokrasisinin kara tarihlerinden birisidir. Dolayısıyla mutlaka 28 Şubat ile ilgili mağduriyetlerin ortaya konulması, araştırılması, gerekenlerin yapılması lazım. Bu hususta biliyorsunuz, dün itibariyle de TBMM’de 28 Şubat’ı da içine alan darbelerle ilgili bir meclis araştırması, bütün partilerimizin oy birliğiyle kabul edildi. Türkiye demokratikleşiyor. Türkiye demokratikleştikçe, özgürlükler genişledikçe, geçmişte milletin iradesinin üzerine ipotek koyanlarla alakalı yaptırımların ortaya konması çok tabidir.”

28 Şubat soruşturmasının siyasi kanada da uzanıp uzanmayacağına yönelik soru sorulan Akdağ, ”Hiç bu hususlarda yorum yapamam, çünkü işin detaylarını bilmiyorum” dedi.

Kaynak : GAZETEPORT

Bu konu hakkındaki yorumunuz

  

  

  

Diğer sounçlar..

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
BİLİM VE TEKNOLOJİ
DÜNYA
DW HABER
EKONOMİ
GÜNDEM
KÖŞE YAZILARI
KÜLTÜR & SANAT
MEDYA & MAGAZİN
SAĞLIK
SPOR
YOUTUBE