Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ev sahipliğinde yapılan “II. Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Zirvesi”nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esad rejimine dönük mesajlar verdi. Erdoğan, “Tanklarla, toplarla iktidar bir yere kadar. Gün gelecek sen de gideceksin” dedi.
Konuşmasında Beşar Esad’ın Suriye’deki karışılıkla ilgili “dışarıdan müdahale var” sözlerine tepki gösteren Başbakan Erdoğan, “Dışarıdan müdahaleye fırsat vermeden kendi problemini neden içinde halletmiyormiyorsun?” diye sordu.
Erdoğan, Suriye içindeki mezhep ayırımına da gönderme yaparak, “Bir tarafta Şia, bir tarafta Sünni. Asıl olan Şia mıdır? Sünni midir? Asıl olan İslam mıdır?” şeklinde konuştu.
“Kime karşı savaşacaksın?”
Yine Suriye Devlet Başkanı Esad’ın “ölene kadar savaşacağım” sözlerine göndermede bulunan Başbakan Erdoğan, “Biri çıkıyor ‘ölene kadar savaşacağım’ diyor. Kime karşı savaşacaksın? Ülkende yönettiğin Müslüman kardeşine karşı mı savaşacaksın? Kime karşı savaşacaksın?” diye sordu.
“Gün gelecek sen de giceksin”
Başbakan Erdoğan, “Suriye’de, haklarını isteyen, daha insanca bir yaşam talep edenlere karşı, tankların, topların, silahların ateşlenmesini asla ve asla insani görmüyoruz. Aynı kıbleye dönen, Allah’a ve Onun peygamberine inanan insanların, bu şekilde öldürülmesini kabul etmemiz mümkün değil. Eğer sen bir lider olarak kendine inanıyorsan, kendine güveniyorsan, sandıkları açarsın herkes sandıklara yürür. O sandıklar seni iktidara getiriyorsa iktidar olursun. Ondan sonra orada o ülkeyi yönetirsin. Ama tanklarla, toplarla iktidar bir yere kadar. Gün gelecek sen de gideceksin. Çünkü o koltuklar baki değil. O koltuklar geçicidir. Biz bunu çok söyledik” dedi.
“Aile hukuku geliştirdik, anlamadı…”
Türkiye ile Suriye arasında daha önce bir aile hukuku geliştirdiklerini söyleyen Erdoğan, “Aile hukuku geliştirmemize rağmen anlamadı, Suriye’nin başkanı…” diye konuştu.
Esad’ın din adamlarıyla fotoğraf çektirmesini de eleştiren Erdoğan, “Alıyor sarıklı hocayı onunla poz veriyor. Kimi kandıracak? O ülkedeki saf müslümanı” dedi.
“Tercümeyi düzgün yapın”
Konuşmasının bu bölümünde bir deyime yer veren ve tercümenin düzgün yapılmasını isteyen Başbakan Erdoğan , “Dervişlik olsaydı tac ile hırka, biz dahi alırdık otuza kırka’. Yani bizim dinimiz şekil dini değil. Asıl olan imandır. Asıl olan inancımızı yaşamaktır. Barış dini olan dinimizin men ettiği ne varsa onu yap. Tankla, topla Müslümanları öldür. Böyle bir şey yapamazsın, buna hakkın yok” şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün tüm dünyada ortaya çıkan, Müslümanlara yönelik olumsuz algı, altını çizerek ifade ediyorum, İslam’ın değil, İslam’ı yanlış yorumlayan ve yaşamayan kişilerin oluşturduğu bir algıdır” diye konuştu.












Bu konu hakkındaki yorumunuz