Suriye’de gece baskınında onlarca kişi gözaltında

Suriye’de yüzlerce askerin başkent Şam’ın banliyösü Sakba’da gece evlere baskın düzenleyerek çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı belirtildi. Gözaltına alınan muhalifler, ‘devletin itibarını zedelemek’le suçlanıyor. Resmi haber ajansı SANA ise 361 kişinin serbest bırakıldığını duyurdu.

İngiliz Reuters ajansının duyurduğuna göre, bir görgü tanığı yaptığı açıklamada, askerlerin baskınından önce bölgede tüm iletişimin kesildiğini, baskın düzenleyen askerlere karşı herhangi bir direniş olmadığını söyledi.

Şam hükümetinin önlemlerine rağmen eylemler devam ediyor.

Eylem komiteleri, hükümet karşıtı protestoların süreceğini duyurdu. Suriye’de faaliyet gösteren bir insan hakları örgütüne göre,8 bin kişi ya kayıp ya da gözaltında.

Gözaltına alınan muhaliflere yönelik suçlama ise, ‘devletin itibarını zedelemek.’

Yerel insan hakları gruplarının verdiği bilgiye göre, 3 yıl hapis cezasını öngören bu suçlama, bu hafta tutuklanan yüzlerce kişiye yöneltildi.

İddialara göre, güvenlik güçleri isyanın kalbi Dera’da evlere teker teker girerek, 40 yaşın altındaki bütün erkekleri gözaltına aldı.

Başlangıçta siyasi özgürlük ve yolsuzluğa son verilmesi çağrısıyla sokaklara çıkan protestocular şimdi Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevinden ayrılmasını talep ediyor.

Öte yandan, muhalifler, gözaltılara ve bazı kentlerdeki kuşatmalara rağmen ülke çapından yarın kitlesel gösteri yapılması çağrısında bulunduklarını açıkladı.

Suriye’de bir süredir devam eden olaylara karışan ve teslim olan 361 kişinin serbest bırakıldığı bildirildi.

SANA: “361 kişi serbest”

Resmi haber ajansı SANA, “Suriye’de meydana gelen çeşitli olaylara katılan ve teslim olan 361 kişinin herhangi bir eyleme karışmayacaklarını taahhüt etmelerinin ardından serbest bırakıldığını” duyurdu.

İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz gün yayınlanan bir bildiride, “Suriye’de silahlı eylemler dahil olmak üzere çeşitli olaylara karışan kişilerin 15 Mayıs’a kadar silahları ile birlikte teslim olmaları halinde, kanuni cezalardan muaf tutulacağı” kaydedilmişti.

Bildirinin ardından teslim olanların polis merkezlerine başvurmaya devam ettikleri ve “güvenlik güçleri ile işbirliği yaptıkları” belirtiliyor.

Birlikler Dera’dan çekiliyor

Bu arada, basına göre, “Bir süredir Dera kentine konuşlanmış olan askeri birlikler kentten çekilmeye başladı.”

Aşamalı olarak çekilecek birliklerin birkaç gün içinde kenti tamamen boşaltacağı bildiriliyor.

Dera kentine, “silahlı Selefi gruplara yönelik operasyonlar yapmak üzere girdiği” belirtilen ordu birliğinin operasyonlar sırasında silahlı gruplarla ilişkisi olduğu gerekçesiyle çok sayıda kişiyi tutukladığı, yüklü miktarda silah ve mühimmat ele geçirdiği kaydediliyor.

Birliklerin, operasyonları tamamladıkları için kentten çekildiği belirtiliyor.

Kaynak : CNN TÜRK

Bu konu hakkındaki yorumunuz

  

  

  

Diğer sounçlar..

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
BİLİM VE TEKNOLOJİ
DÜNYA
DW HABER
EKONOMİ
GÜNDEM
KÖŞE YAZILARI
KÜLTÜR & SANAT
MEDYA & MAGAZİN
SAĞLIK
SPOR
YOUTUBE