CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın, “Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz” sözü CHP’de sıkıntı yarattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Arap ülkelerinden bir grup gazeteciye, “Doğru bir söylem değil. Canan Hanım’ı o bölgeye göndermemiz lazım” dedi. Arıtman, Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayarak üzüntüsünü aktardı, açıklamasının arkasında durdu.
CHP lideri, İzmir Milletvekili Arıtman’ın, “Arap kadınları gibi olmak istemiyoruz” açıklamasını soran Arap gazeteciye, “Son derece yanlış, doğru bir söylem değil. Canan Hanım’ı en iyisi o bölgeye göndermemiz lazım, Arap kadınlarını tanıması için. Canan Hanım’ı Irak’a giderken birlikte götüreceğim” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu Arıtman’ı, “önyargılı olmakla” suçladı.
Bu sözler üzerine Arıtman, Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayıp üzüntüsünü belirtti. Arap kadınlarıyla ilgili sözlerinin arkasında durdu:
“Ben Atatürk’ün koltuğunda oturan her CHP Genel Başkanı’nın kadın hakları ve insan hakları konusunda duyarlı olacağına inanıyorum. Bu onların birinci görevidir.”
Arıtman, Cumhuriyet devriminin aslında bir kadın devrimi olduğunu vurguladı. Türk kadınının haklarının geriye götürülmek istendiğini savundu.
Kılıçdaroğlu ile ırak’a gitmekten keyif alacağını belirten Arıtman, “Böylece Atatürk ülkesinin çağdaş kadını ile bir erkeğin dört eşinden biri olmak zorunda bırakılan kadınlar arasında fark görülür” dedi.
Arıtman, “Bizim Arap kadınlarına öykünecek bir halimiz yok. Allah korusun diyorum. Suriye’ye gidelim. Erkeğin nüfus sayfasını göstereyim. Dört eş için ve 20 çocuk için yer var. Biz böyle olmak istemiyoruz” diye konuştu.
Arıtman, Kılıçdaroğlu’na Türk kadınlarının durumunu uluslararası raporlarla anlattığını söyledi. Toplumsal dönüşüm kadınlar üzerinden yapıldığını savundu. Birleşmiş Milletler’in raporunda, Türk kadınının durumunun 109 ülke arasında 101. sırada olduğunu belirten Arıtman, “Sondan 8. sıradayız. Son 9 yılda 37 sıra geriye gittik” dedi.
Arıtman, “Kılıçdaroğlu’na kırıldığınız mı?” soruna da “Kırgınlığa gerek yok” yanıtı verdi.
Canan Arıtman, “Birbirimizi daha iyi anlamaya, daha iyi anlatmaya gerek olduğunu düşünüyorum. Genel Başkan’a dedim ki, ‘Keşke sizde o Arap gazeteciye, ‘siz de kadınlara insan haklarını eksiksiz verin, o kadının toplumsal statüsünü yükselttin de bizim milletvekilleri eleştirmesin’ deseydiniz” dedi.












Bu konu hakkındaki yorumunuz