29 Ekim resepsiyonun teke indirilmesi, CHP ve TSK’da belirsizlik yarattı. CHP’li Onur Öymen ‘’Asker resepsiyona katılırsa, orduevlerindeki türban yasağını da savunamaz’’ dedi.
ANKARA- Cumhuriyet bayramı için Çankaya’da verilecek davetin teke indirilmesi, hem CHP, hem de askerde ‘’Resepsiyon belirsizliği’’ yarattı. CHP eski Genel Başkan yardımcısı ve Bursa milletvekili Onur Öymen ilginç bir açıklama yaparak ‘’ Amaç, askeri türbanlı Hayrünnisa Gül ile karşı karşıya getirip, türbanı selamlamak zorunda bırakmak. Asker resepsiyona katılırsa, orduevlerinde türban yasağını da savunamaz’’ dedi.
CHP cephesinde resepsiyon için kararsızlık yaşanıyor. Bazı yöneticiler, ‘’Katılırsak türbanın devlet dairelerine de girmesine zemin hazırlarız’’ derken Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP’nin resepsiyona katılmayacağını açıkladı. Kılıçdaroğlu ise “29 Ekim’e daha çok var” diyerek kapıyı açık bıraktı.
CHP MYK toplantısında da, MYK’da üyelerin büyük bölümü eşli düzenlenen bu resepsiyona katılmama yönünde görüş açıkladı. CHP’de ‘’Üniversitelerde emrivaki türban serbestisi getirildi. CHP tabanından bu konuyu gündeme getirdiğimiz için, kapıyı da bizim açtığımız eleştirileri var. Resepsiyona katılırsak türbanın her yerde serbest olmasına da onay vermişiz gibi bir görüntü çıkar’’ görüşü ağarlık kazandı.
ASKER CEPHESİ
Abdullah Gül’ün, Çankaya’da vereceği resepsiyon için gözler TSK’ya da çevrildi. Bu yıl tek resepsiyon verecek olan Gül’ün davetine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral. Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının katılıp katılmayacakları henüz netlik kazanmadı. Komutanların resepsiyona eşsiz gidebilecekleri ya da hiç katılmayacakları belirtiliyor. Komutanlar Bülent Arınç’ın başkanlığı döneminde bu yana TBMM Başkanının resepsiyonlarına da katılmıyorlardı.
ORDUEVİNE DE GİRER…
TSK’nın bu konudaki tavrı netleşmezken CHP eski Genel Başkan yardımcısı ve Bursa milletvekili Onur Öylen ilginç bir açıklama yaparak şöyle dedi:
‘’Askerler kamusal alanda türbana karşılar. Tek resepsiyon kararı üniversitelerde türbanın YÖK genelgesiyle serbest bırakılmasının hemen ardından geldi. Amaç, askerleri türbanlı Hayrünisa Gül ile karşı karşıya getirip, bir anlamda türbanı selamlamak zorunda bırakmak… Bununla da kamuda türban serbestisine ilk adımı atmak. Asker bu resepsiyona katılırsa bundan sonra orduevlerindeki türban yasağını da savunamaz’’
BU SENE NASIL OLACAK?
Çankaya Köşkü’nde 3 yılın ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında tek resepsiyon sistemine dönülecek. Gül, devlet erkânını eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşılayacak. Gül daha önce türban nedeniyle aynı gün iki resepsiyon veriyordu. Öğlen A tipi protokol için eşsiz resepsiyon veren Gül, akşam da eşiyle birlikte, medya, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve sanatçıları ağırlıyordu.












Bu konu hakkındaki yorumunuz