Barış yemeğinde CHP yoktu

Meclis’teki kavganın ardından, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in bugün düzenlediği barış yemeğine CHP’liler katılmadı. Şahin, olaylı Meclis oturumunu yöneten CHP’li Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu’nun mazeret bildirmeden yemeğe katılmadığını belirtti. Meclis Başkanı, başkanvekillerinin özellikle disiplin kurallarını daha titizlikle uygulayacaklarının da altını çizdi.

TBMM Sabit Osman Avcı Eğitim Tesisi’nde verilen yemek 12.00’de başladı; 15.30’da sona erdi.

Yemeğin ardından gazetecilere açıklama yapan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yemeğin bu kadar ilgi çekeceğini düşünmediğini ifade ederek, “Bu aslında bir ‘barış yemeği’ değildi. Grup başkanvekilleri ve Meclis başkanvekilleriyle bir araya gelerek müşterek meseleleri görüştük. Davetimi kabul ederek katılanlara teşekkür ediyorum” dedi.

CHP’lilerin yemeğe katılmamalarıyla ilgili soru üzerine Şahin, “CHP Grup Başkanvekilleri ile bizzat telefonla görüştüm ve kendilerini davet ettim. Son anda Sayın Kemal Anadol arayarak, katılamayacaklarını bildirdi. Kendi takdirleridir. Birlikte olsaydık, düşüncelerinden istifade etseydik daha verimli olurdu” diye konuştu.

Mumcu mazaret bildirmedi

Meclis Başkanı Şahin, olaylı Meclis oturumunu yöneten CHP’li Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu’nun da mazeret bildirmeden yemeğe katılmadığının altını çizdi.

Şahin, “Mumcu gelemeyeceğini bana bildirmedi. Sayın Anadol aradı, grup başkanvelkillleri yanımda dedi. Ama Sayın Mumcu var mıydı, yok muydu bilmiyorum” diye konuştu.

“Bir protesto olduğu söyleniyor” sözleri üzerine Şahin’in yanıtı, “Hayır. Sayın Anadol böyle bir cümle kullanmadı. Benimle ilgili olmadığını söyledi. Ben ifade ettim ‘keşke yaşanmasaydı’ dedim. Umarım açıklamam gerekli şekilde değerlendirilir” şeklinde oldu.

“İç tüzük daha titiz uygulanacak”

Yemekte somut olaylardan yola çıkarak bir değerlendirme yapmadıklarını belirten Şahin, “Ayrı siyasi partilere mensup siyasetçileriz. Ama siyasiler olarak, Meclis’in itibarını korumak hepimizin müşterek sorumluluğudur. Herkes bunda hemfikir olduğunu açıkladı” dedi.

“İleride kamuoyunu rahatsız edecek olumsuzlukların yaşanmaması konusunda önerilerde bulunduk” diyen Şahin, “Bundan sonra Meclis iç tüzüğü daha titizlikle uygulanacak. Muhalefetten de bu konuda yardım bekliyoruz. Ben bir hukukçu ve Meclis Başkanı olarak Meclis iç tüzüğünü biliyorum. Herkes iç tüzüğü gözden geçirmeli. Kurula nasıl hitap edilir, nasıl söz alınır. Uygulamada zaman zaman fazla titizlik gösterilmiyor. Bundan sonra başkanvekilleri disiplin kurallarını daha hasas bir şekilde uygulayacaklar” dedi.

“Siz o gece oturumu yönetseydiniz, disiplin hükümlerinden hangisini uygulardınız?” sorusuna Şahin, “Faraziyeler üzerine bana cevap verdirmeyin. ‘Ben yönetseydim ne yapardım?’ şeklinde bir soruya yanıt vermek, farazi bir cevap olur. İleride yönettiğim takdirde nasıl bir yönetim sergileyeceğimi görürsünüz” karşılığını verdi.

Mehmet Ali Şahin, AK Partililerin, “TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’nun, bir CHP’li gibi oturumları yönettiği yönündeki eleştirilerinin” toplantıda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, kişisel değerlendirmelere ve somut olaylardan hareketle tartışma içerisine girmediklerini söyledi.

CHP’li Okay neden katılmadıklarını anlattı

Bu arada CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Mehmet Ali Şahin’in davetine katılmamayla ilgili olarak, “Meclis’in kurumsal kimliğine saldırı ortamında dahi bu saldırıyı yapanların tavırlarını ısrarla sürdürmeleri ve savunmaları karşısında davete katılmadık. Bu davetin bir başka nedeni de AKP grubu ile MHP grubu arasındaki kavgaydı. Bu kavganın tarafı değiliz” açıklamasında bulundu.

Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti sözcülerinin, “Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın tavrını onaylayan kararlı ifadeleri, gerçekleri çarptıran açıklamaları sonucu, yemekte bu tavrın kınanmasının söz konusu olmayacağı noktasına vardıklarını” söyledi.

Erdoğan ve AK Parti sözcülerinin söylemleri karşısında, yemekte bulunmanın yararının olmayacağını gördüklerini dile getiren Okay, “Kalkıp da AKP’lilerle oturup konuşacağımız ne kalıyor?” diye sordu.

Okay, Şahin’in yemek sonrasında “geçmişi irdelemediklerine” yönelik açıklamasına işaret ederek, “O zaman bu yemeğin anlamı yok bizim için. Bundan sonraki sürece ilişkin pratik yararı yok’ dedi.

Önce özür dilenmesi gerektiğini ancak, Arınç’ın tavrının savunmasının yapıldığını ifade eden Okay, “Meclis Başkanvekilinin odasını, bir Başbakan Yardımcısı basıyor, Başbakan kürsüde konuşurken önünden bölük bölük milletvekilleri, MHP sıralarına saldırıya giderken ‘durun nereye gidiyorsunuz’ demiyor, aksine memnun oluyor. Bu yaşananları yok saymak mümkün mü? Önce bunların, Meclisin kurumsal kimliğine sahip çıkan anlayışla kınanması lazımdı. Her türlü gerçek dışı beyanda bulunacaksın, sadırıyı gerçekleştireceksin, haklılığını ileri süreceksin, sonra ‘uzlaşalım” diyeceksin. Önce hatanı kabul edeceksin. Hiçbir şekilde geri adım atılmayınca artık beraber olunmasının bir yararı kalmıyor” dedi.

MHP’li Vural: “Biz düşman değiliz”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da yaptığı açıklamada, yemeğin barışma amacıyla düzenlenmediğini söyledi. Yemekte, TBMM’nin çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunulduğunu, MHP olarak bu değerlendirmelere destek verdiklerini belirten Vural, “Biz düşman değiliz. Bu milleti temsil eden milletvekilleri birbirine düşman olarak görülmemelidir” diye konuştu.

CNN TÜRK

Bu konu hakkındaki yorumunuz

  

  

  

Diğer sounçlar..

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
BİLİM VE TEKNOLOJİ
DÜNYA
DW HABER
EKONOMİ
GÜNDEM
KÖŞE YAZILARI
KÜLTÜR & SANAT
MEDYA & MAGAZİN
SAĞLIK
SPOR
YOUTUBE