4-C statüsüne itiraz eden TEKEL işçilerine destek için işçi ve memurlar iş bırakıyor. 52 gündür Ankara soğuğunda eylem yapan işçilerden 200’ünün açlık grevi sürüyor, işçiler arasında fenalaşıp hastaneye kaldırılanlar oluyor. İş bırakma eyleminin en büyük etkilerinden biri ise belediye otobüslerinin çalışmaması nedeniyle İzmir’de yaşandı. Türk-İş, eylemin yurt çapında başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.
TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK çalışmama hakkını kullandı. Daha önce eyleme katılacağı açıklanan MEMUR-SEN ise eylemden vazgeçti. Sendikalar yarın bir araya gelerek yol haritasını belirleyecek.
Eylem 3 büyük ilin yanı sıra ülke genelinde yapıldı.
Türk-İş önünde TEKEL işçilerine seslenen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Bu eyleminizle, uyuyan devi uyandırdınız. Bugün Türkiye’nin her yerinde TEKEL ateşi yanıyor” dedi. Başbakan’a “TEKEL işçilerini yerinde görme” çağrısı yapan Kumlu, “Söz veriyorum; alkışlarla karşılanıp alkışlarla uğurlanacaksınız” dedi.
Kumlu, gün sonunda yaptığı açıklamada ise, “Eylem, valiliklerden, bürokratlardan ve işverenlerden gelen baskı ve tehditlere rağmen yurt çapında başarıyla gerçekleştirilmiştir. TÜRK-İŞ, il ve bölge temsilciliklerinden gelen bilgiler, eyleme TÜRK-İŞ açısından katılımın memnuniyet verici düzeyde ve yüksek olduğunu göstermiştir. Eylem, bir miting havasında gerçekleştirilmiş, meydanları dolduran onbinlerce kişi TEKEL işçilerine destek vermiştir” ifadesini kullandı.
Açlık grevindeki işçiler fenalaştı
52 gündür Ankara sokaklarında, zor koşullar altında eylem yapan TEKEL işçilerinden 200’ü açlık grevinde. İşçiler arasından daha ilk günden acil servise kaldırılanlar oldu. Bugün fenalaşan işçilerden bazıları da sağlık görevlileri eşliğinde binadan çıkarıldı. İşçiler, arkadaşları binadan çıkarılırken “Katil AKP” sloganları attı.
İSTANBUL :
– İstanbul’da çeşitli noktalarda toplanan sendikalar Saraçhane’da buluştu. Sendikaların toplanma noktalarından biri olan Sirkeci’deki Ticaret Üniversitesi’nin önünden hareket eden işçi ve memurlardan yaklaşık 50’si Unkapanı’ndaki TEKEL binası önüne geldiğinde yolu Taksim yönüne trafiğe kapatmak istedi.
Gruba, polis müdahale ederek yolu açmak istedi, bu sırada kısa süreli arbede yaşandı. Arbede sürerken sendika temsilcilerinin çabası ile yol kesen grup ikna oldu. Yolu trafiğe açan grup, Saraçhane Parkı’na doğru yürüyüşünü sürdürdü.
Edirnekapı, Sirkeci ve Aksaray istikametinden yürüyüşe geçen gruplar, pankart açıp slogan attı. Yürüyüş ve Saraçhane Meydanı’ndaki eylem için geniş güvenlik önlemleri alındı. Gruplar, polis helikopteriyle havadan da takip edildi. Eyleme Tarık Akan ve Rutkay Aziz gibi ünlü isimler de katıldı.
– Eylem deniz ulaşımında aksamaya yol açmadı. Kentte vapur seferleri normal olarak yapıldı.
– Birleşik Taşımacılık Sendikası’na (BTS) bağlı demiryolu çalışanları genel greve destek vermeyince Haydarpaşa Garı’nda seferlerde herhangi bir aksama yaşanmadı. Sendikanın 1 Nolu Şube Başkanı Hasan Bektaş, hiçbir sendikanın kendileri ile birlikte eyleme katılma yönünde bir girişimde bulunmadığını kaydederek, tek başına kaldıkları için eylem yapmama kararı aldıklarını belirtti.
Ankara’da 52 gündür eylem yapan TEKEL işçilerinin yanlış bir beklentiye sokulduğunu söyleyen Bektaş, “Bu insanların karşısında şov yapıldı. Buradan o insanlara 4 Şubat’ta eylem yapacağız diye yanlış bilgi veren, kamuoyuna yanlış bilgi veren kişileri şiddetle kınıyorum. Biz BTS çalışanları olarak her şeye hazırız. Ancak yalnız kaldığımız için bu eylemi yapamadık” dedi.
İZMİR:
– Belediye işçilerinin üye oldukları sendikaların eyleme katılması nedeniyle belediye otobüsleri çalışmadı. Sabah saatlerinde otobüs duraklarına gelen vatandaşlar, işyerlerine ulaşmada güçlük çekti. Birçok vatandaş, ortak taksi tutarak sorunu çözmeye çalışırken, aracı olan bazı vatandaşlar da duraklarda bekleyenleri araçlarına aldı. Çok sayıda okul ve fabrika servisi korsan taşımacılık yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, belediye otobüslerinin saat 13.00’den sonra hizmet vereceğini belirtti.
– Metro ve vapurların eyleme katılmaması nedeniyle Karşıyaka ve Bornova ilçeleriyle Hatay semtinden gelen vatandaşlar ulaşım sıkıntısı çekmedi.
– İtfaiye, Eşrefpaşa Belediye Hastanesi ve Huzurevi’nde verilen hizmetlerde herhangi bir aksama olmadığı açıklandı.
ANKARA:
– İşçi ve memurlar, Kızılay Ziya Gökalp Caddesi’nde miting düzenledi. Gruba 52 gündür TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde eylem yapan TEKEL işçileri de katıldı.
Tekgıda-İş Genel Başkanı Türkel, “Eylemimizi yasadışı ilan edenlere sesleniyorum: Anayasa’nın 90. maddesini bir kez daha okuyun. Çünkü onu siz çıkardınız. Uluslararası sözleşmeleri bir kez daha okuyun. Bize ’30 gün sonra gereğini yaparız’ diyorlar. Yapmayın. Bu ülke muz cumhuriyeti değil. Anayasayla yönetilen sosyal hukuk devleti” dedi.
Eyleme katılan TEKEL işçilerinden birinin çocuğu, “Annemin, babamın neler çektiğini ben biliyorum. Sayın Başbakan çocuklarını ABD’de okuturken, ben devlet üniversitesine bile gidemeyeceğim” dedi.
Konuşmaların ardından sanatçı Onur Akın konser verdi. Akın, konserinden önce Türkiye’de emekçilerin, namuslu insanların bir araya gelmesini sağladıkları için TEKEL işçilerine teşekkür etti. Bu arada mitinge katılanlardan ikisi rahatsızlanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Eyleme bazı milletvekilleri de destek verdi.
– Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Halkevleri üyesi bir grubun metro sisteminin çalışmasını engellediğini öne sürdü. Söz konusu aksama Batıkent metrosunda oldu.
– Emekli-Sen üyesi bir grup, TEKEL işçilerine destek amacıyla açlık grevi başlattı.
CHP de destek verdi
CHP çalışanları da TEKEL işçilerine destek verdi. Aralarında basın, sekreterlik ve ulaşım biriminin de bulunduğu bir grup CHP çalışanı 1 günlük iş bıraktı.
CHP çalışanları sabah erken saatlerinde önce CHP Genel Merkezi’nin önünde toplandı. Ardından da otobüsle TÜRK-İŞ’in önünde eylemlerine devam eden TEKEL işçilerinin yanına gitti.
CHP çalışanları gün boyunca TEKEL işçilerinin yanında oldu ve işçilerin eylemlerine katıldı. Daha önce de CHP lideri Deniz Baykal ve bazı CHP’li vekiller işçilere destek için TÜRK-İŞ’e gitmişti.
THY çalışanları katılmadı
TEKEL işçilerine destek vermek için yapılan eyleme THY çalışanları katılmadı. Bu nedenle seferler normal olarak yapıldı.
TÜRK-İŞ’e bağlı Hava-İş Sendikası genel greve katılma çağrısı yapmış, yönetim ise greve katılanlar hakkında yasal işlem yapılacağını açıklamıştı.
CNN TÜRK















Bu konu hakkındaki yorumunuz