Haiti’de şiddetli deprem

Karayipler’in yoksul ülkesi Haiti’de 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Başkent Por-Au-Prince’teki birçok bina kullanılamaz hale geldi; enkaz altında binlerce kişinin olabileceği belirtiliyor. Yıkıntıların altında kalanların yardım çığlıkları duyuluyor.

Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS), depremin merkezinin ülkenin başkenti Port-Au-Prince’in 22 kilometre batısında ve sadece 30 kilometre derinlikte olduğunu bildirdi.

Deprem ve sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle başkentteki Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek bir çok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü. BM barış gücünün 5 katlı ana karargahı ise çöktü. Çoğu Brezilyalı olan BM barış gücü askerleri enkazın etrafında bulunurken, çok sayıda BM personeli kayıp.

Montana Otelinin enkazında 200 kişinin bulunuyor.

Kentteki elektrik şebekesi büyük ölçüde çökerken, ülkedeki iletişim hatları da devre dışı kaldı.

52 Türk polis iyi

Depremin ardından BM bünyesindeki Minustah’da görevli 52 Türk polisine ulaşıldı, polislerin sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirildi.

Yıkım

Amerikan Associated Press’in Haiti’deki muhabirleri 200 yıldan uzun süredir en şiddetli depremin meydana geldiği ülkede, başkentin büyük oranda yıkıldığını söyledi. Kenti otobüsle gezen muhabirler, Port-Au-Prince’deki durumun ciddi, can ve mal kaybının büyük olduğunu bildirerek, “caddelerin ceset ve kan içinde” olduğunu ifade etti.

Muhabirler, kamu binaların harabeye döndüğünü, binlerce insanın evsiz kaldığını belirterek, ağır yaralı olan bazı kişilerin caddelerde oturduğunu, depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen hala doktor beklediğini kaydetti.

Depremde kaç kişinin hayatını kaybettiği henüz bilinmiyor ancak kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürmekte. Kurtarma timinde 52 Türk polis de görev yapıyor.

Petionville bölgesinde de bir hastane çöktü.

Temaslar için Haiti’de bulunan ABD Tarım Bakanlığı yetkililerinden Henry Bahn, depremde her yerin sallandığını ve gökyüzünü toz kapladığını anlatarak, her taraftan bağırmalar ve yardım çığlıkları geldiğini bildirdi. Bahn, her tarafta yıkılmış duvarlar olduğunu, kayaların yuvarlandığını, oluşan yarıklara yuvarlanan evler gördüğünü belirtti.

Haiti’nin New York’taki diplomatik temsilcisi Felix Augustin de, ülkesinde yakınları ve diğer insanları durumu için endişe ettiğini belirterek, durumu “İletişim mümkün değil. Bakanlığıma ulaşmaya çalışıyorum, ancak olmuyor, akıl alacak gibi değil” sözleriyle anlattı.

Haiti Devlet Başkanı hayatta

Haiti’nin Meksika Büyükelçisi Robert Manuel, düzenlediği basın toplantısında, Başkanlık Sarayı’nın ciddi oranda hasar gördüğünü vurgulayarak, Haiti Devlet Başkanı Rene Preval ile eşinin “hayatta” olduğunu doğrulayabileceğini belirtti.

Büyükelçi, depremin ardından durumun çok kaygı verici olduğunu da söyledi. Öte yandan bölgedeki AFP muhabiri, başkent Port-au-Prince’in kuzey kesiminde yağmacıların depremde çöken bir süpermarketi yağmaladığını bildirdi.

Artçı şoklar sürdü

Amerikan Jeoloji Kurumu’ndan (USGS) yapılan açıklamada, deprem merkezi Port-Au-Prince’in 15 kilometre batısı ve 8 kilometre derinlikte olarak kesinleştirilirken, çok sayıda artçı şokun Haiti’yi vurduğu, bunların en büyüklerinin 5,9 ve 5,5 olduğu kaydedildi. Bu düzeydeki sarsıntıların geniş çaplı yıkıma yol açabileceğini belirten USGS uzmanları, bugünkü depremin bölgede kaydedilen en büyük yer sarsıntısı olduğunu ve büyük çaplı kayıp ve yıkıma yol açma olasılığının yüksek olduğunu dile getirdi.

Tsunami Uyarısı

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de, deprem sonrasında Haiti ile birlikte komşu ada ülkeleri Dominik Cumhuriyeti, Küba ve Bahamalar için tsunami uyarısı yaptı.

Merkezden yapılan açıklamada, bölgenin jeolojik geçmişi açısından değerlendirildiğinde geniş çaplı bir tsunami beklenmediği, ancak olası bir tsunaminin deprem merkezinden 100 kilometre uzağa kadar etkili olabileceği kaydedildi.

Yardımlar

ABD, Haiti’ye ilk yardım ekibini gönderdi. Ekipte 72 kişi ve 6 arama-kurtarma köpeği bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, “dualarının ve düşüncelerinin Haitililerle birlikte olduğunu, gerekli yardıma hazır olduklarını” bildirdi.

Obama, “Durumu yakından izliyoruz ve Haiti halkına yardıma hazırız” dedi.

Üst düzey yetkililer tarafından yapılan açıklamada da, Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Yardım Dairesi (USAID) ve ordu yetkililerinin bir araya gelerek yapılacak yardım konusunda çalışmalara başladığı belirtildi.

Venezuela da Haiti’ye arama kurtarma ekipleri ile gıda, ilaç, içme suyu gibi insani yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.

Türk Kızılayı, Haiti’deki depremin ardından Afet Operasyon Merkezi’nde “kriz masası” oluşturulduğunu bildirdi.

Yapılan açıklamada, “Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Haiti resmi makamları ve Haiti Kızılhaçı ile iletişime geçilerek taziye mesajları iletildi ve Türk Kızılayı’nın yardıma hazır olduğu mesajı verildi” denildi.

Açıklamada, bölgede ihtiyaç duyulabilecek insani yardım malzemesinin afet bölgesine ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, Türk Kızılayı’nın gelişmeleri yakından takip ettiği kaydedildi.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden…

Bu arada, Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti’de 1770’lerden bu yana görülmediğini bildirirken, sarsıntı Haiti’nin sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba’da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi.

Yaklaşık 9 milyonluk nüfusa sahip Haiti, dünyadaki en yoksul ülkeler arasında yer alıyor. Haiti, Türkiye ve dünya kamuoyunda son dönemde özellikle “halkın önemli kesiminin temel gıda kaynağının pişirilmiş çamurdan ibaret olduğu” yönündeki haberlerle gündeme gelmişti.

CNN TÜRK

Bu konu hakkındaki yorumunuz

  

  

  

Diğer sounçlar..

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
BİLİM VE TEKNOLOJİ
DÜNYA
DW HABER
EKONOMİ
GÜNDEM
KÖŞE YAZILARI
KÜLTÜR & SANAT
MEDYA & MAGAZİN
SAĞLIK
SPOR
YOUTUBE